Tanssihistoria

Timo

”Aloitin kilpatanssin vuonna 1981 Noormarkussa juniori 2 luokassa. Pareja ensimmäisten neljän vuoden aikana minulla oli kaksi: Marjo Uusitalo ja Elina Lepistö. Juhani ja Marja-Leena Laamanen vastasivat valmennuksesta pääosin, mutta osallistuimme myös Pentti ja Alli Talvitien yksityis- ja ryhmätunneille.”

”Siirryttyäni opiskelemaan matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja tietotekniikkaa Turun yliopistoon 1986 sain uudeksi parikseni Kirsi Wendelinin. Hänen kanssaan keskityimme lähes yksinomaan latinalais-amerikkalaisiin tansseihin. Alkuaikoina valmennuksestamme vastasi Merja Saarinen. Harjoittelu tiivistyi ja muuttui vakavammaksi tanssiopettajien Juha ’Leevi’ Leskinen ja Jarmo ’Pate’ Nuutinen johdolla 1990-luvun alussa. Saavutimmekin parini kanssa champion-luokassa 5. sijan vuoden 1993 latin SM-kisoissa Helsingissä. Seuraavana vuonna sijoituimme vastaavassa kilpailussa semifinaalissa sijalle 5 ja koko kilpailussa 11.”

”Kirsin perustaessa perhettä meidän yhteinen tanssitaival loppui ja siirryin lähinnä ’jäähdyttelijäksi’ – edelleen kuitenkin tanssien yhdessä Mari Sonckin kanssa. Menestyimme hyvin saavuttaen useissa ranking-kilpailuissa semifinaalipaikan. Valmistuttuani opettajaksi muutin Parkanoon 1996 työn perässä ja aloin tanssia yhdessä Satu ’Sutu’ Markkasen kanssa. Yhteistä tanssiuraa kesti muutaman vuoden harjoittelun pikku hiljaa hiipuessa huolimatta siitä, että muutin vuonna 1998 Helsinkiin, jossa ’Sutu’ asui.”

”Seniori-iän lähestyessä 2001 aloin harjoitella Tiina Nuottajärven kanssa. Hänen kanssaan kilpailimme vain kahdesti ja saavutimme latin SM-kilpailussa pronssia seniori-luokassa vuonna 2002.”

”Pidettyäni pienen tauon tanssista aloitin tanssimisen Sari Haapasalon kanssa. Hänen kanssaan saavutimme latin SM-kilpailuissa kaksi hopeaa vuosina 2004 ja 2005. Samoina vuosina edustimme Suomea senioreiden latin MM-kilpailuissa – ensin Belgiassa Liegessä sijoituksen ollessa 16. ja seuraavaksi Espanjassa Saloussa sijoittuen myös silloin 16. Vuoden 2005 ’tanssin Wimbledonissa’ Blackpoolissa British Open Championship –kilpailussa olimme 9. noin 70 parin joukossa. Lopetimme Sarin kanssa yhdessä joulukuussa 2005 ja samalla lopetin tanssin selkävaivojen vuoksi.”

”Kolmisen vuotta pysyin poissa tanssiparketilta kunnes innostuin harjoittelusta uudelleen löydettyäni hyvän parin – Ekaterinan. Hänen kanssaan aloitin treenaamisen 2009 helmikuussa. Siitä asti meitä on valmentanut ainoastaan Sergey Belyaev.”

”Olen suorittanut myös kansallisia tanssiopettajan lajiosia siten, että minulla on oikeus toimia kilpailutuomarina aluekilpailuissa. Aikoinaan minulla oli myös jury-oikeus, mutta sitä oikeutta en ole pitänyt yllä.”

Ekaterina (Katja)

”Aloitin tanssimisen siskoni pakottamana Petroskoissa, kun olin 12-vuotias, vuonna 1985. Siihen asti olin harrastanut ainoastaan yleisurheilua, miekkailua ja pianonsoittoa. Seuran paras tanssija, B-luokan Oleg Sapov otti minut parikseen. Kilpailimme paljon ympäri Venäjää ainoana parina Petroskoista ja Suomessakin pari kertaa. Menestyimme hyvin ollen aina semifinaalissa tai finaalissa.”

”Pietarissa vuonna 1993 ’Valkeat yöt’-kilpailussa moskovalaiset valmentajat Tatiana Kostina ja Aleksei Kochetkov kutsuivat minut harjoittelemaan Moskovaan. Huolimatta siitä, että en tuntenut Moskovasta ketään, tai että vanhempani vastustivat lähtemistäni, olin heti valmis. Aluksi asuin tanssiseuran takahuoneessa ja nukuin sohvalla. Kaikista peloista huolimatta halusin kuitenkin toteuttaa unelmaani tanssia champion-luokassa ja saada parasta mahdollista valmennusta.”

”Viikon kuluttua löysin vuokra-asunnon, aloitin opinnot Moskovan yliopistossa (valmistuin viidessä vuodessa ’Kilpatanssin opettajaksi ja Showtanssi-ohjaajaksi’) ja tanssin yhdessä Maksim Guskovin kanssa. Päivät olivat rankkoja: yliopistolle lähdin aamulla aikaisin pitkien matkojen vuoksi, iltapäivisin opetin tanssia lapsille ja illalla oli omat harjoitukset. Venäjällä harjoitteluun oli pakko sisällyttää balettitunteja, show-tanssitunteja, ryhmiä ja yksityistunteja – joskus jopa nämä kaikki samalle päivälle. Taloudellisesti tulimme kuitenkin toimeen antamamme opetuksen turvin. Kilpailuja oli joka viikonloppu. Parhaimmillaan olimme Venäjän ranking-listalla sijalla 22.”

”Vuonna 1999 Venäjän tanssiurheiluliitto kuitenkin kielsi amatööripareilta opetustyöt. Tulenlähdettä ei siis enää ollut, emmekä halunneet siirtyä ammattilaisiksi, koska heille kilpailuja oli Venäjällä vain pari kertaa vuodessa. Sponsoreita ei ollut, joten stressi vei lopulta voiton. Palasin kotiin Petroskoihin vielä saman vuoden aikana.”

”Petroskoissa perustin oman ’Safiiri’-nimisen tanssiseuran. Seurassa oli paljon jäseniä lapsista aikuisiin – kaikkiaan 120, parhaimmat tanssivat C-luokassa. Tanssiparit olivat ahkeria ja harjoittelivat joka päivä ja ottivat yksityistunteja vähintään kerran viikossa. Kiersin kilpailevien parien kanssa paljon: Pietarissa, Moskovassa, Ukrainassa ja Suomessa.”

”Vuonna 2001 tapasin tulevan mieheni Jyrkin. Hänen kanssaan avioiduin 2002. Vuonna 2003 muutin pysyvästi Suomeen. Ystävien kautta tutustuin vantaalaisen Vakita tanssiurheiluseuran toimintaan ja annoin siellä tanssijoille yksityistunteja. Opettamalla Vakitassa 4,5 vuotta ja käymällä kielikurssin opin Suomen kielen.”

”Vuonna 2008 tapasin Sergei Belyaevin, joka sai minut houkuteltua jälleen aktiivitanssijaksi. Hänestä on ollut suuri apu kaikessa – valmennuksessa, tyylikysymyksissä jne.”

”Tällä hetkellä työskentelen ’Keho&Mieli’-yrityksessä ohjaajana. Ohjaan mm. erityylisiä jumppia, zumbaa ja rytmilatinoa. Sen lisäksi olen hankkinut myös oman toiminimen, jotta voin toimia alalla entistä omatoimisemmin.”